Assalamualaikum and Salam One Malaysia! Feel free to look around. If you like what you read, mention us in your post or link to this site. DON'T FORGET TO LEAVE YOUR COMMENT / SUGGESTION & BE MY FOLLOWER. Hope to see you again! Enjoy yea!
Kesemua Entry yang berkaitan dengan KARYA PENULISAN di dalam blog ini hanya imaginasi penulis semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia. Semua Entry di dalam blog ini adalah hak milik D'Ct Heeda. Sebarang penciplakan adalah tidak dibenarkan. Harap Maklum Terima kasih.

Peace & Love. D'Ct Heeda.

Monday, January 17, 2011

CinTa Monyet, Cinta Kera??



Dah dua malam aku malas nak sambungkan balik Novel Kau Cinta tu.
Tak da mood nak berangan kan si Rafiq dan Damia.
Huhuhuhu...

Hari ni dengan lagaknya *chewah! ahakss xD
*Sambung balik. Dengan lagaknya seperti seorang kaunselor.
Oh yeahh!..

Ceritanya begini...
Ada la sorang junior aku... He's a man. Nak SPM gak taun nih
Dia tanya...

He: Apsal perempuan tak nak kat sy ni? Klu dgn org lain nak. Org lain yg suka main2 tu. Heran betul la.
Me: Entahla. Sy pun tak tau nak beri pendapat. Koz sy mana de experience dlm bab2 cegini..

Yang pasti...Aku nasihat kat dia..

"Anyway,wat masa ni,better awak fikir pasal study dulu. Kalau sekali gagal bercinta? Kita dapat cari lagi,bukan? Bunga bukan sekuntum. Kalau sekali gagal dlm study,nak tutup malu,awk kena repeat balik,bukan? Last2,ada nanti malas nak repeat. Buang masa koz dah tgok kwn2 lain dpt keja. Kita masih menganggur kan? fikir baik2 n rileks"

Di era yang serba canggih,
cinta monyet atau cinta kera telah menjadi satu virus kepada budaya pergaulan kita masa kini.
Lebih-lebih lagi remaja yang masih belum matang akal fikirannya.
Tidak dinafikan jua perkara ini juga tidak pernah berlaku kepada sesetengah pasangan.
Namun! Kebanyakannya pernah terjebak dengan virus cinta monyet atau cinta kera.
Yang menjadi sebabnya,

*pasangan tidak matang
*pasangan masing-masing tiada kejujuran
*pasangan masih belum tahu apa itu cinta?
* dan macam-macam lagi

Makanya, tidak semena-mena virus ini merebak!
Bukan hendak prejudis terhadap pasangan2 yang bercinta,
sekadar mahu mengingatkan.
Bahawa untuk mengelakkan cinta monyet,persiaplah ilmu di dada.
Persiapkan diri dengan segala apa yang mampu memikat pasangan sendiri dan kekalkan hubungan dengan hati yang ikhlas dan jujur.

Kesimpulannya,
apa yg nak dikaitkan dengan cinta monyet n cinta kera ini adalah .......
biar kita istilahkan seperti perumpamaan
"bagai kera mendapat bunga"
tapi maksud yg hendak disampaikan sgt berlainan dgn mksud asalnya.
Sebagai contoh "kera" bila tengok bunga cantik dia ambil.
bila tengok bunga tu dah tak cantik,dia buang merata-rata.
Sy tak istilahkan kera itu seorang lelaki.
tapi boleh diistilahkan kepada lelaki mahupun perempuan itu
jika salah seorangnya berperangai seperti "kera" atau "monyet"

Jangan susah hati.
Jangan panik.
Yang pergi biarkan berlalu.
Sejauh mana pun kaki melangkah,kalau sudah jodoh,pasti bertemu jua.
Cinta sejati pasti hadir jika hadirnya keikhlasan hati.
Insya-Allah.

Innama amruhu iza arada syai an yaqula lahu kun fayakun
~Apabila Allah menghendaki sesuatu,hanya dengan perintahnya :" Jadilah! maka jadilah ia."

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...