Assalamualaikum and Salam One Malaysia! Feel free to look around. If you like what you read, mention us in your post or link to this site. DON'T FORGET TO LEAVE YOUR COMMENT / SUGGESTION & BE MY FOLLOWER. Hope to see you again! Enjoy yea!
Kesemua Entry yang berkaitan dengan KARYA PENULISAN di dalam blog ini hanya imaginasi penulis semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia. Semua Entry di dalam blog ini adalah hak milik D'Ct Heeda. Sebarang penciplakan adalah tidak dibenarkan. Harap Maklum Terima kasih.

Peace & Love. D'Ct Heeda.

Thursday, February 17, 2011

My Homemade PopCornz! -2-


Pop! Pop! Pop! Assalamualaikum w.b.t.

Day 2 of making my own homemade PopCorn!
It was third trial!
And........
IANYA BEGITU MEMUASKAN HATI!

Nice and Perfecto!


Sebab kali ni Popcorn aku PERFECT!
Tak hangus lagi!
Jom Sarapan!
Dengan roti bakar dan air milo!!!!


-Wassalam-

Wednesday, February 16, 2011

My Homemade PopCornz!



Pop! Pop! Pop! Assalamualaikum w.b.t.

Let's talking about popcorn.
This morning I decide to make my own homemade popcorn for breakfast.
But it's really disappointing me when on my first tryyyyyyyyyyyyyyy!
My popcorn is HANGUS and ...........................!
*I'm Speechless..haha

ni la rupe dia!! kosong je kan? tak sedap..haha


Akhirnyaaaaa...aku terfikir?
Kenapa le aku tak search dulu kat internet?
Hahaha... Lupa-lupa-lupa.
Dan aku terjumpa ini!

Aku sharekan yeee..
*Sumber dari : Sila Click di Sini!

BAHAN_BAHAN

1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnyagaram secukup rasa


Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)

Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)


CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.


Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.


Dan popcorn yang aku buat tadi jadilah macam ni!

Ye lah. First try katakan. Adalah salah dan silapnya.

Tetap juga hangus sedikit. Tapi dah ada rasa masin manisnya.

Sebab-sebab hangus on second try:

1)aku sibuk tengok resepi

2)Aku leka bunyi pop-pop dah tamat

3)gula aku letak sikit jerrr konon-konon tak nak manis sangat

*Yang jadinya,manis sikit.hoho.

Dan habis juga aku ngap tanpa sedar

Bila tengah tengok drama Cinderella Man kat Maaddu.com

Hangus-hangus dia pun,hitam-hitam dia pun.

Habis juga!haha

-Selamat Mencuba!-



Tuesday, February 15, 2011

Maulidur Rasul 1432H



Assalamulaikum w.b.t.

Tahun ni 2011, aku bersiaran langsung dari Dewan Suarah Miri sebagai ahli RANDO (Resident And District Office Miri) *Join kawan-kawan daddyku. Mana tidaknya,tahun ni dah jd ex-student sekolah. Tadi sempat jua aku jumpa kawan-kawanku yang ekot PLKN, students and teachers of St.Joseph, Aunty and Uncle dr Pustaka dan Kastam. Semua muslim bersatu hari ni.

Tadi tercapai jua hasrat jumpa Ustazah Maznah. Rindu sangat smpai dulu aku pernah mimpi dia kata dia rindu aku. Dia komen aku makin 'sihat'.haha. Ustazah Suzura pulak kata 'Wahhh! Dah jadi orang opis" koz aku join perarakan RANDO tadi. Pagi tadi sesat tak jumpa St.Joseph punya baris,last-last join kawan-kawan daddy la.

Tahun ni sungguh meriah dan ramai kontinjen yang menyertai. Laluan bermula dari Dewan Suarah->China Town->Bintang Walk->Dewan Suarah. Antara kontinjen yang juara mengikut kategori ialah:

Kategori A: Kastam Di Raja Malaysia.
Kategori B : SMK Agama, Miri.
Kategori C : -tak pasti- (sekolah rendah)


Anyway,
-SALAM MAULIDUR RASUL 1432H-

'Barang siapa berselawat kepadaku di sisi kuburku maka aku mendengarnya, barang siapa berselawat kepadaku dari jauh maka, selawat itu diserahkan oleh seorang malaikat yang menyampaikan kepadaku dan ia dicukupi urusan keduniaan dan keakhiratan dan aku sebagai saksi dan pembela baginya.'
(Riwayat Al Baihaqi dan Al Khatib).



Berikut adalah gambar-gambar yang di ambil semasa Perarakan Maulidur Rasul 1432H peringkat Bahagian Miri
*Ehsan dari warga RANDO. TQ.


RANDO Team
RANDO Team-Perempuan.

RANDO Team-Lelaki

Me & Kak Pah




Wednesday, February 2, 2011

Happy Chinese New Year 2011!


To all my Chinese friends
May this Chinese New Year Bring Prosperity,
Good health and Happiness to you all!
Wish you Happy Chinese New Year and Gong Xi Fa Cai!

*psssst! don't forget my angpow k! hehe xD

Tuesday, February 1, 2011

Obsesi Diriku Di Dalam CSI: Crime City




I just found a new game in Facebook.
CSI:Crime City
Alaaaa...yang ala-ala dalam cerita CSI itu lerr...

Syiok juga aku main game ni..
Dah macam rasa jadi ejen CSI lah pulak hehe..


welcome page


Makmal CSIku...

Bertugas bersama Dr.Raymond Langston

Tapi,yang buat game ni bosan sikit nak tunggu energy tu naik balit..
Nak buat macam mana,tunggu je larrrr...
Ada satu alternatif lain,korang lawat kawan game korang,ambik secawan kopi tu untuk tambah energy.
Buat aku la,kopi tu tak cukup la...
Banyak sangat tugas.
Anyway,aku memang enjoy main game ni.
Syiukkkkkkkkkkkkkkkkk banarrr! xD


Hello February!




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pejam celik pejam celik
Bulan Februari dah datang rupanya.
Harap semuanya berjalan lancar dan baik-baik sahaja.

Perjalanan 'Kau Cinta' juga baik- baik saja.
Sekarang sudah menghampiri bab 8.
Insya-Allah,kalau tidak di kekangi waktu..
Ianya di jangka siap bulan 4 nanti.
Harapnya begitulah.
Semoga idea-idea bernas sentiasa menemani diriku.
P.E.A.C.E!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...