Assalamualaikum and Salam One Malaysia! Feel free to look around. If you like what you read, mention us in your post or link to this site. DON'T FORGET TO LEAVE YOUR COMMENT / SUGGESTION & BE MY FOLLOWER. Hope to see you again! Enjoy yea!
Kesemua Entry yang berkaitan dengan KARYA PENULISAN di dalam blog ini hanya imaginasi penulis semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia. Semua Entry di dalam blog ini adalah hak milik D'Ct Heeda. Sebarang penciplakan adalah tidak dibenarkan. Harap Maklum Terima kasih.

Peace & Love. D'Ct Heeda.

Wednesday, February 16, 2011

My Homemade PopCornz!



Pop! Pop! Pop! Assalamualaikum w.b.t.

Let's talking about popcorn.
This morning I decide to make my own homemade popcorn for breakfast.
But it's really disappointing me when on my first tryyyyyyyyyyyyyyy!
My popcorn is HANGUS and ...........................!
*I'm Speechless..haha

ni la rupe dia!! kosong je kan? tak sedap..haha


Akhirnyaaaaa...aku terfikir?
Kenapa le aku tak search dulu kat internet?
Hahaha... Lupa-lupa-lupa.
Dan aku terjumpa ini!

Aku sharekan yeee..
*Sumber dari : Sila Click di Sini!

BAHAN_BAHAN

1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnyagaram secukup rasa


Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)

Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)


CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.


Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.


Dan popcorn yang aku buat tadi jadilah macam ni!

Ye lah. First try katakan. Adalah salah dan silapnya.

Tetap juga hangus sedikit. Tapi dah ada rasa masin manisnya.

Sebab-sebab hangus on second try:

1)aku sibuk tengok resepi

2)Aku leka bunyi pop-pop dah tamat

3)gula aku letak sikit jerrr konon-konon tak nak manis sangat

*Yang jadinya,manis sikit.hoho.

Dan habis juga aku ngap tanpa sedar

Bila tengah tengok drama Cinderella Man kat Maaddu.com

Hangus-hangus dia pun,hitam-hitam dia pun.

Habis juga!haha

-Selamat Mencuba!-



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...