Assalamualaikum and Salam One Malaysia! Feel free to look around. If you like what you read, mention us in your post or link to this site. DON'T FORGET TO LEAVE YOUR COMMENT / SUGGESTION & BE MY FOLLOWER. Hope to see you again! Enjoy yea!
Kesemua Entry yang berkaitan dengan KARYA PENULISAN di dalam blog ini hanya imaginasi penulis semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia. Semua Entry di dalam blog ini adalah hak milik D'Ct Heeda. Sebarang penciplakan adalah tidak dibenarkan. Harap Maklum Terima kasih.

Peace & Love. D'Ct Heeda.

Sunday, December 18, 2011

Salam Disember as U student :)

Setelah sebulan ku bertapak di UiTM baru sekarang kelluar post aku ni. Now, sedang menghitung hari nak balik cuti pertengahan semester. Tinggal 6 HARI saja lagi. Rambutan! Durian! Wait for me. Hahaha (kampung sekarang tengah musim buah)

Berdirinya aku di sini, di UiTM kampus Mukah adalah sebagai pelajar Diploma Pengurusan Ladang.. Woopssss! Keluar dah ayat-ayat sasteraku ni.. lama bebenor aku dah tak bersastera-sastera segala ni. Hopefully cuti nih aku bersasteralah..atleast menyambung balik apa yang tergendala tak pun buat yang something new?

Pasal something new ni kan haritu aku ada post pasal Pertandingan Menulis Cerpen Paranormal kan? Kannnnnnnnnnnn.. tak dapat nak join ler..sejak jadi pelajar U ni kann,assignment lah..tutorial lah..exam lah..quiz lah.. huhuhu RASA NAK KEJA BALIKLA atau TUKAR COURSE ke?? Haha sebarang je aku ni. Dah rezeki aku jadi pelajar ladang nak wat camne ek? Redho je lah. :)

Btw, aku nak sharelah gambo aku kat UiTM Mukah ni.. gambo kat ladang je lah..itu pun credits from my coursemate (nak tunggu aku ambik gambo berjanggut agaknya kamera kecintaan ku rosak teruk der,rindu plak nak berphotography suda)




Nota meja : aku akan usahakan balik menyambung apa yang tergendala ek. Minta maaf siapa yang tertunggu sambungan KAU CINTA, MAT JOGING dan CINTA TAK KENAL SIAPA? .

Friday, December 2, 2011

RENUNGAN : MAKLUMAT TENTANG PERJALANAN


TEMPAT BERLEPAS : Kehidupan dunia.
TEMPOH PERJALANAN : Cuma seketika dan beberapa meter dalam perut bumi.
DESTINASI : Akhirat.
MASA BERLEPAS : Ketika didatangi Malaikat pemutus kehidupan dunia akhirat.
MASA HADIR : Ketikan dan selepas nyawa dicabut.
BENTUK TEMPAHAN : Tetap. Pasti. Tidak akan berubah.


SYARAT-SYARAT PERJALANAN

*Ditujukan kepada semua penumpang. Diminta ambil perhatian kerana mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan di dunia dan di akhirat. Sila perhatikan ketua anda, semua (pilot) yang dikhaskan iaitu Malaikat Maut. Bagi penumpang yang belum jelas, sila dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah serta menurutinya dengan patuh,taat dan berhati-hati.

Sebarang masalah dan kemusykilan hendaklah dirujuk kepada para ulama , ilmuan dan cendekiawan.


BARANG MUATAN YANG DIBENARKAN

* 5 meter kain kafan putih
* Kapas putih yang secukupnya
* Muatan lain yang akan dipertimbangkan:-
1.amalan soleh
2.sedekah jariah
3.anak soleh yang mendoakan ibu bapanya
4.ilmu yang bermanfaat

* Percuma tapak tanah mengikut kesesuaian dan keselesaan.

PERHATIAN
* Lain-lain muatan yang ditegah adalah tanggungjawab para penumpang. Barangsiapa yang tidak mematuhunya akan didenda dan dihukum.


SAAT DAN WAKTU BERLEPAS

* Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket, pasport atau tidak mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap sedia untuk berlepas setiap saat jika tidak mahu sebarang kesusahan. Andai tidak mahu sebarang kesulitan, maka persiapkanlah dengan segera dan sewajarnya.
Kelekaan dan kelalaian diri-sendiri amatlah dikesali sepanjang perjalanan.

SEKALI LAGI DIULANGI

* Tempahan perjalanan adalah sesuatu yang tetap dan pasti, yang mana tidak perlu di ingatkan lagi. Usah risau dan usah khuatir kerana semua penumpang akan dapat menikmatinya. Insya-Allah. Tapi atas dasar peringatan dan sikap keprihatinan kepada para penumpang,maka semua ini dicetus untuk anda semua. Hendaklah anda mengambil perhatian sewajarnya tentang perjalanan ini.

Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap pihak yang terpilih untuk menabur khidmat kepada anda semua.

Semoga bergembira dan bersuka-ria dengan perjalanan yang menarik,sesuai dengan firman Allah SWT di dalam surah al-Kahfi ayat ke 110.

Ertinya : ....Maka barangsiapa yang mengharapkan pertemuan yang baik dengan Tuhannya maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik dan terpuji yakni amal kebajikan dan janganlah dia sesekali mempersekutukan dengan sesuatupun dalam pengibadatan dan beribadah kepada Tuhannya yakni Allah SWT.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...