Assalamualaikum and Salam One Malaysia! Feel free to look around. If you like what you read, mention us in your post or link to this site. DON'T FORGET TO LEAVE YOUR COMMENT / SUGGESTION & BE MY FOLLOWER. Hope to see you again! Enjoy yea!
Kesemua Entry yang berkaitan dengan KARYA PENULISAN di dalam blog ini hanya imaginasi penulis semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan mana-mana pihak sama ada yang masih hidup dan yang telah meninggal dunia. Semua Entry di dalam blog ini adalah hak milik D'Ct Heeda. Sebarang penciplakan adalah tidak dibenarkan. Harap Maklum Terima kasih.

Peace & Love. D'Ct Heeda.

Friday, December 2, 2011

RENUNGAN : MAKLUMAT TENTANG PERJALANAN


TEMPAT BERLEPAS : Kehidupan dunia.
TEMPOH PERJALANAN : Cuma seketika dan beberapa meter dalam perut bumi.
DESTINASI : Akhirat.
MASA BERLEPAS : Ketika didatangi Malaikat pemutus kehidupan dunia akhirat.
MASA HADIR : Ketikan dan selepas nyawa dicabut.
BENTUK TEMPAHAN : Tetap. Pasti. Tidak akan berubah.


SYARAT-SYARAT PERJALANAN

*Ditujukan kepada semua penumpang. Diminta ambil perhatian kerana mereka akan memulakan perjalanan dengan meninggalkan kehidupan di dunia dan di akhirat. Sila perhatikan ketua anda, semua (pilot) yang dikhaskan iaitu Malaikat Maut. Bagi penumpang yang belum jelas, sila dapatkan maklumat lanjut daripada kenyataan yang terdapat di dalam al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah serta menurutinya dengan patuh,taat dan berhati-hati.

Sebarang masalah dan kemusykilan hendaklah dirujuk kepada para ulama , ilmuan dan cendekiawan.


BARANG MUATAN YANG DIBENARKAN

* 5 meter kain kafan putih
* Kapas putih yang secukupnya
* Muatan lain yang akan dipertimbangkan:-
1.amalan soleh
2.sedekah jariah
3.anak soleh yang mendoakan ibu bapanya
4.ilmu yang bermanfaat

* Percuma tapak tanah mengikut kesesuaian dan keselesaan.

PERHATIAN
* Lain-lain muatan yang ditegah adalah tanggungjawab para penumpang. Barangsiapa yang tidak mematuhunya akan didenda dan dihukum.


SAAT DAN WAKTU BERLEPAS

* Semua penumpang yang sudah mempunyai tiket, pasport atau tidak mempunyai kedua-duanya hendaklah bersiap sedia untuk berlepas setiap saat jika tidak mahu sebarang kesusahan. Andai tidak mahu sebarang kesulitan, maka persiapkanlah dengan segera dan sewajarnya.
Kelekaan dan kelalaian diri-sendiri amatlah dikesali sepanjang perjalanan.

SEKALI LAGI DIULANGI

* Tempahan perjalanan adalah sesuatu yang tetap dan pasti, yang mana tidak perlu di ingatkan lagi. Usah risau dan usah khuatir kerana semua penumpang akan dapat menikmatinya. Insya-Allah. Tapi atas dasar peringatan dan sikap keprihatinan kepada para penumpang,maka semua ini dicetus untuk anda semua. Hendaklah anda mengambil perhatian sewajarnya tentang perjalanan ini.

Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang terhadap pihak yang terpilih untuk menabur khidmat kepada anda semua.

Semoga bergembira dan bersuka-ria dengan perjalanan yang menarik,sesuai dengan firman Allah SWT di dalam surah al-Kahfi ayat ke 110.

Ertinya : ....Maka barangsiapa yang mengharapkan pertemuan yang baik dengan Tuhannya maka hendaklah dia mengerjakan amalan yang baik dan terpuji yakni amal kebajikan dan janganlah dia sesekali mempersekutukan dengan sesuatupun dalam pengibadatan dan beribadah kepada Tuhannya yakni Allah SWT.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...